Logo de la Confederación Hidrográfica del Segura, anar a la pàgina principal

 Estàs en :: Inicio > Sobre la CHS > L'organisme > Un poc d'història > Cronologia de crescudes i preses (1/3)

Cronologia de crescudes i preses. (1/3)

A continuació es presenta la cronologia de principals crescudes en la conca, i el seu correlat d'infraestructures de defensa projectades i construïdes des de 1879.

1879 15 d'Octubre (Riuada de Santa Teresa). Rius Guadalentín i Segura.

Esta espantosa i luctuosa avinguda, la notícia del qual va transcendir fins i tot les fronteres espanyoles, va donar pas a la celebració a Múrcia del “Congrés contra les Inundacions de la regió de llevant” el març de 1885, del qual els il•lustres Enginyers de Camins D. Ramón García Hernández i D. Luis Gaztelu Maritorena van desenvolupar un vast pla d'obres de defensa contra les inundacions, titulat “Projecte d'Obres de Defensa contra les Inundacions en la Vall del Segura”, datat l'any 1886.

Va ser el primer Pla global de defensa contra les avingudes que es va fer a Espanya; hi sorprenia la visió de futur d'estos tècnics, que ja proposaven regular el riu Segura en la seua capçalera, encara que en este Pla es projectava un nombre més gran d'obres en la conca del riu Guadalentín, que fins a eixe moment era el que més dany produïa a causa de les seues crescudes.
Rambla Nogalte Pto. Lumbreras


1884
22 de Maig (Riuada de l'Ascensió). Rius Guadalentín i Segura.

Presa de Puentes III. Rius Vélez i Luchena. Es denomina Puentes III perquè anteriorment va haver-hi altres dos preses amb el mateix nom, a saber, Puentes 1(1648), les obres de la qual van ser iniciades el dia 16 de desembre de 1647, sota la direcció de l'arquitecte Pedro Guillén, i van quedar destruïdes en l'avinguda del dia 5 d'agost de 1648, quan la presa estava en fonaments. L'altra, denominada Puentes II (1785), de Jerónimo Martínez de Lara, va fer sifó el 30 d'abril de 1802 i va causar la mort de 608 persones a Lorca.


1885
20 de Setembre. Rambles de Cartagena.

A Cartagena les aigües van entrar en l'Església de Santa Lucía, on van abastar l'altura d'un metre.

1887
20 de Setembre. Riu Segura.

La crescuda del Segura va fer que les seues aigües desbordaren a Múrcia, i es van inundar carrers com els de Saavedra Empanada, Trinidad, Platería, etc, on van abastar un metre d'altura.

1888
2 de Setembre (Riuada de la Fira). Rius Guadalentín i Segura.

1891
11 de Setembre (Riuada de Sant Jacinto). Riu Guadalentín.

1894
31 de Març (Riuada de Sant Amos). Rius Segura i Guadalentín.Foto inundación


1895
13 de Febrer (Riuada de Sant Gregori II) Riu Segura.

El riu es va desbordar en les localitats de Calasparra i Cieza La inundació va continuar a Orihuela i les aigües van arribar a una altura de tres metres. L'horta estava convertida en un braç de mar perquè l'aigua arribava a la creu de les moreres.
1895
10 d'Abril (avinguda del Dijous Sant). Rius Segura i Guadalentín, Rambla de Nogalte.

1897
13 de Setembre (Riuada de Sant Eulogi). Rius Guadalentín i Segura.

Presa del Paretón i Canal de derivació a Mazarrón. Riu Guadalentín. Projecte d'Obres de Defensa contra les Inundacions en la Vall del Segura (1886). El canal posseïa una capacitat de desaigüament del riu Guadalentín de 100 metres cúbics per segon. Esta presa i canal van ser construïts arran de l'avinguda de Santa Teresa que es va produir a l'octubre d'1879

Recreixement de la presa de Valdeinfierno (1806), Riu Caramel o Alcaide.

Projecte d'Obres de Defensa (1886), construït arran de la riuada de Santa Teresa (1879)


1898
16 de Gener (Riuada de Sant Fulgenci). Rius Guadalentín i Segura.

El canal de derivació a Mazarrón, en el Paretón de Totana, funciona per primera vegada.Riuada Riu Segura Vega Mùrcia


abans següent tornar