Logo de la Confederación Hidrográfica del Segura, anar a la pàgina principal

 Estàs en :: Inicio > Sobre la CHS > L'organisme > Un poc d'història > Cronologia de crescudes i preses (2/3)

Cronologia de crescudes i preses. (2/3)

   
1900
27 de Juny (Riuada de Sant Anicet). Rius Guadalentín i Segura. Rambla de les Moreres.

28 de Setembre Rius Guadalentín i Segura i Rambla de les Moreres. 
1904
13 d'Octubre. Riu Segura.

 
1906
5 de setembre (Riuada de Sant Julià). Rius Guadalentín, Moratalla, Argos i Segura. Rambla de les Moreres.

25 de Setembre. Rambla Salada.


En el poble de Santomera el nivell de l'aigua era de dos metres. La riuada va ocasionar 24 víctimes.

 
1914
21 d'Abril. Riu Guadalentín i Rambla de les Moreres.

1916
28 de Novembre (Riuada de Sant Saturní). Rius Segura, Moratalla, Argos, Quípar i Mula.

19 de Desembre. Riu Segura.


El riu Segura va desbordar ràpidament i va entrar en els molins al seu pas per Múrcia. A Orihuela l'aigua va penetrar en la població, i va arribar fins a la copa dels arbres.

Presa d'Alfons XIII. Riu Quípar. Projecte d'Obres de Defensa (1886), encara que en eixe projecte es denominara pantà del Quípar. La seua construcció esta motivada per la riuada de Santa Teresa (1879), i per a regular les avingudes del riu Quípar.

 


Construcció Presa


 
1918 Presa del Talave. Riu Mundo.

Projecte d'Obres de Defensa (1886). També es deu la seua construcció a la famosa avinguda de Santa Teresa i per no tindre regulació el riu Mundo fins eixa data.

 
1919 29 de Setembre (Riuada de Sant Miquel). Rambles de Benipila, Hondón i Rambles del camp de Cartagena.

L'aigua va abastar en alguns carrers una altura increïble, com en les de Santa Florentina, en la que va arribar als 2,50 metres, i va abastar en l'Ajuntament els 2 m., i en la Plaza del Rey, els 2,20 m. Va ser el desbordament conjunt de les rambles de Benipila i el Hondón. El volum de fang que es va retirar dels carrers de la ciutat es va estimar en uns 22.000 metres cúbics. Va haver-hi una vintena de morts i molts desapareguts. Tot el camp de Cartagena va quedar arrasat.

 
1921 24 de Setembre (Riuada de la Mare de Déu de les Mercedes). Rius Segura i Guadalentín.

1924 17 d'Octubre (Riuada de Sant Pere Alcàntera). Riu Segura.

1926 5 de Setembre. Rius Guadalentín i Segura.

13 de Novembre (Riuada de Santa Victòria). Rius Argos, Segura, Guadalentín i Rambles del camp de Cartagena. El riu Segura va inundar a Múrcia el parc de Ruiz Hidalgo, el Tiro Nacional, els molins, el mercat de ramats i les places de San Pedro i Belluga. En l'horta l'aigua va desbordar per uns quants llocs, i van quedar inundades les localitats de Rincón de Beniscornia, Llano de Brujas, Raal i l'horta de Santomera. També van patir inundacions les localitats de Calasparra, Cieza i Orihuela. A Cartagena es van desbordar les rambles i van afectar els camps.

 


Riada Rambla Nogalte Pto. Lumbreras


 
1927 16 d'Agost. Rambles d'Algeciras i Librilla. Riu Guadalentín.
1928 16 d'Agost. Rius Argos i Segura.
1929 10 de Juny. Riu Segura i Rambles de la Vega Mitja del Segura.

Va haver-hi inundacions en uns quants carrers de Múrcia i en el barri de San Juan es va afonar una casa.

En Alquerias es van negar cinc mil tafulles. La rambla es desborda i inunda Zeneta. També es van desbordar les rambles Salada (Santomera), Cabezón de la Plata, Torreagüera i Churra, on van negar bancals i destrossar camins.

Presa de La Cierva. Riu Mula. Inicialment es va denominar pantà del Corcovado. Es construïx per a regs locals, encara que complix la missió de defensa.

 
1931 24 de Setembre. Rambles de Cartagena. Riu Segura i Rambles de la Vega Mitja del Segura.

Es van desbordar la rambla del Puerto de la Cadena i altres afluents del Reguerón. La rambla del Bójar, a Beniaján, es va desbordar i va causar tres morts. En el terme de Cieza es van desbordar les rambles i barrancs.

25 de Desembre. Rius Segura i Guadalentín. Rambla Salada (Santomera).

 
1933 14 de Juny. Riu Guadalentín.

Presa de la Fuensanta. Riu Segura. Les actuacions a realitzar del Projecte d'Obres de Defensa (1866) se centraven en el pantà del Pont de los Vizcaínos (riu Segura) i pantà del Palomar (riu Tus), englobades en el segon grup d'obres la construcció del qual es proposa condicionalment, i que després van ser substituïts per la Presa de la Fuensanta, en el riu Segura, aigües avall de la confluència d'ambdós rius, en l'estret de Carrizosa. La presa de la Fuensanta va ser el primer embassament que es va construir en el riu Segura.

 
1938 27 de Setembre. Rius Segura i Guadalentín.

En la pedania de Los Garres, el Reguerón va trencar el llit, i es va inundar gran part de l'horta i va causar greus pèrdues.

 


Riu Segura Estación Aforos


 
1939 20 d'Octubre. Rius Segura, Pliego i Mula. Rambles Salada (Santomera) i Benipila.

1941 28 de Juny. Riu Guadalentín.

11 de Setembre. Rambles del Hondón i del camp de Cartagena. Les aigües es van desbordar i van inundar uns quants carrers del barri de Santa Lucía, a Cartagena. La zona de l’Almarjal es va convertir en una gran llacuna. En la població del Algar, les aigües desbordades de les rambles van inundar la plaça del Hondón. En la localitat costanera de Los Nietos van ser arrasades dotze cases per l'allau de les aigües.

25 de Setembre. Rambles de Cartagena i el seu camp.

 
1942 14 de Setembre. Rius Guadalentín i Segura.

El Reguerón va trencar el llit i es va desbordar, i es van inundar el Palmar, Aljucer, La Alberca, Santo Ángel i Patiño, amb danys en cases i horta. Aigües avall a esta zona van quedar greument negades les hortes de Beniajan, Torreagüera i Alquerias, on es van negar més de mil tafulles.

15 de Novembre. Rambles del Puerto de la Cadena i Salada (Santomera). Riu Segura.

 
1943 17 de Setembre. Rambles del Judio i del Moro. Riu Segura.

9 d'Octubre. Rius Guadalentín, Argos, Quípar, Pliego, Mula i Segura. Rambles de la Vega Mitja del Segura.

Es van produir inundacions ocasionades per ruptures de marges en el Reguerón per les aportacions del riu Guadalentín, i van quedar negades 25.000 tafulles de l'horta de Múrcia. També van quedar negades les localitats d'Alcantarilla i el Palmar. Espinardo per la rambla del Bisbe. Alquerias per la rambla del port del Garruchal. El Segura va inundar Beniajan, Santa Cruz i Beniel. Aigües avall, quedà afectada la ciutat d'Orihuela i la seua horta, amb 8.000 tafulles negades, i altres zones de la Vega Baixa.

26 de Desembre. Rius Guadalentín i Segura.

 
1944 12 de Setembre. Rius Guadalentín i Segura.

24 de Desembre. Rambla de Librilla. Rius Guadalentín, Mula i Segura.


En el baix Guadalentín el pont de la carretera de Librilla a Casas Nuevas va quedar totalment destrossat. El Reguerón es va trencar entre Salabosque i Algezares, i es va inundar l'horta. Les aigües del riu Segura van inundar la totalitat de Llano de Brujas i la seua horta, així com la zona de Beniaján. Es va estimar en sis mil hectàrees les que van resultar inundades. El dia 27 es va tornar a presentar una nova crescuda en el Guadalentín i es va inundar l'horta. Les comportes existents en Puertas de Múrcia, pròximes a Alcantarilla, van ser arrancades per la força de l'aigua, així com el pont de Salabosque en el Reguerón. Les localitats d'Orihuela, Rojales i Guardamar van quedar inundades en desbordar-se el riu Segura.

 
1945 5 de Juliol. Riu Segura.

8 d'Agost. Riu Segura.


 


Riu Segura Rojales


 
1946 21 d'Abril (Riuada de la Bendita o de Sant Sotero). Rius Guadalentín i Segura.

El temporal de pluges va produir grans inundacions, va causar diverses víctimes i centenars de cases destruïdes. En el Reguerón es van produir ruptures en la contornada del pont de Santa Catalina, i es van inundar zones d'horta. L'aigua va botar per damunt del pont del Palmar. El dia 22, el riu Segura al seu pas per Múrcia es va desbordar, i es va inundar part del barri de San Juan. En general, van quedar inundades l'àmplia zona que va des d'Archena fins a Guardamar, i va haver-hi grans destrosses. En l'horta van quedar afectades pels desbordaments 200.000 tafulles, de les que 85.000 corresponien a Orihuela. Els pobles alacantins de Dolores, Rafal i San Fulgencio van ser evacuats davant del perill de ser bloquejats per les aigües.

12 de Novembre. Rius Segura i Guadalentín.

 
1947 14 de Febrer. Riu Segura.

8 de Març. Riu Segura.


28 de Setembre (avinguda de Santomera). Riu Segura i Rambles de les Vegues Mitja i baixa del Segura. Rambla Salada.

Es van produir unes espectaculars crescudes en lês rambles de la Vega Mitja i Baixa, a causa d'una pluja torrencial, que van ocasionar inundacions en l'horta, des de Monteagudo fins a Guardamar, en unir-se les aigües de les rambles amb la crescuda que portava el riu Segura. Van quedar inundades zones d'Alguazas, Molina i Fortuna. El desbordament en la rambla de Churra va ocasionar un mort i la destrucció d'unes quantes cases. A Santomera la inundació va resultar catastrófica, ja que va arrasar més de 100 cases i va ocasionar 12 víctimes en desbordar-se la rambla Salada, i van quedar sense llar més de dos mil persones. En l'àrea d'Orihuela, la rambla d'Abanilla va deixar inundades zones d'horta i va negar el poble de Benferri, el cementeri del qual va quedar assolat per l'ímpetu de les aigües. La ciutat d'Orihuela i la seua horta van quedar inundades pel desbordament del Segura. La catedral de l’esmentada ciutat va arribar a tindre prop d'un metre d'aigua en el seu interior. Altres localitats de la Vega Baixa també van quedar inundades, com ara Catral, Dolores, Almoradí, i Rojales.

 
1948 27 de Setembre. Riu Guadalentín.

20 d'Octubre. Rius Segura, Guadalentín, Quípar i Mula. Rambles de Benipila, Algeciras, Nogalte i de la Vega Alta del Segura.


En el pantà de Puentes les aigües van abocar per damunt de la coronació de la presa, aportant un cabal important al riu Guadalentín, que va inundar l'horta de Lorca i nuclis urbans de la ciutat. L'horta de Lorca va quedar negada en una extensió de 15.000 hectàrees. El desbordament en la rambla de Nogalte va ocasionar la inundació de Puerto Lumbreras. El riu Guadalentín va produir en Sangonera ruptures importants al Paso de los Carros i Puertas de Múrcia i dins del canal del Reguerón, entre Salabosque i Algezares, on va haver-hi inundacions. Dins de la zona del riu Segura, a Cieza es van desbordar les rambles Agua Amarga i Cárcabo, i va negar part de l'horta. En Archena també va quedar inundada la seua horta. En Ceutí, la rambla de Huete es va desbordar i va inundar mig poble i la seua horta, així com en Lorquí. La crescuda del riu Mula va negar les localitats d'Alguazas i, en la seua unió amb el Segura, l'horta de Molina. El riu Segura es va desbordar a Múrcia capital i uns quants carrers del barri del Carmen van quedar inundats, en tant que l'estació d'aforaments situada a Vistabella va quedar destrossada. El dia 22 va començar a desbordar-se el riu a Orihuela, que va quedar inundada en la seua totalitat; les aigües van abastar altures de dos metres. També van patir els efectes de la inundació les localitats d'Almoradí, Dolores, Rafal i la totalitat dels termes municipals de Bigastro, Jacarilla, Benejúzar i San Fulgencio, i es calculen en unes 105.000 les tafulles negades. També el dia 21 va quedar inundada Cartagena en desbordar-se la rambla de Benipila; les aigües van abastar altures superiors al metre i mig. Els danys que es van produir en el nucli comercial i industrial de la ciutat van ser de gran importància.

 
1949 16 de Febrer. Rius Guadalentín i Segura.

23 de Març. Rambles Salada (Santomera), Abanilla i Algeciras.

29 d'Abril. Riu Guadalentín.


 


Riuada Riu Segura Vega Baixa


 

abans següent tornar