Logo de la Confederación Hidrográfica del Segura, anar a la pàgina principal

 Estàs en :: Inicio > Sobre la CHS > L'organisme > Un poc d'història > Cronologia de crescudes i preses (3/3)

Cronologia de crescudes i preses. (3/3)

   
1950 7 d'Octubre. Rius Guadalentín, Mula i Segura. Rambles de las Moreras, Salada (Santomera) i Abanilla.

En la zona del Segura, en la localitat de Ceutí, la rambla de Huete es va desbordar, va negar uns quants carrers i cases i causar grans destrosses. El Segura va trencar per diversos punts, i es van inundar centenars de tafulles de Plano de Brujas i Santa Cruz. També va arribar a desbordar-se a Orihuela: l'aigua va abastar una altura en els seus carrers de 70 centímetres. L'avinguda que es va produir en les rambles Salada (Santomera) i Abanilla, van inundar 5.000 tafulles de la Vega Baixa.

Canal del Paretón. Ampliació de la derivació del riu Guadalentín a partir de la presa del Paretón de Totana, per a una capacitat de fins a 300 metres cúbics per segon amb motiu de les riuades que es van produir en la dècada dels anys quaranta.

 
1951 24 d'Abril. Rius Segura i Guadalentín.

12 d'Octubre. Riu. Segura i Rambles de Cartagena.


 


Riu Segura Orihuela


 
1953 3 d'Octubre. Rambles del camp de Cartagena.

20 d'Octubre. Riu Segura.

20 de Novembre. Rius Pliego, Mula i Segura. Rambles de Benipila i Hondón.


Canal del Reguerón. Llit artificial per a desaigüament de les avingudes del riu Guadalentín. Projecte d'Obres de Defensa (1866). Segons l'Avantprojecte de defensa de l'Horta de Múrcia contra les avingudes del riu Guadalentín (1944), es va projectar l'ampliació d'este llit com a desaiguament d'avingudes amb una capacitat de 240 metres cúbics per segon. Es van efectuar estes obres amb marges de terra, però les repetides avingudes de la dècada de 1940, les aigües de les quals desbordaven estes marges i les van destruir, van fer necessària la construcció del nou llit, amb caixers de formigó del tipus de presa assentats sobre un encepat de puntals de fusta, i amb una nova capacitat de desaigüament de 350 metres cúbics per segon.
 
1954 21 de Desembre. Rambles de Cartagena.

1957 1 d'Octubre. Rius Segura, Argos i Mula. Rambla d'Algeciras.

1958 16 de Setembre. Rius Segura i Guadalentín.

1959 27 de Setembre. Riu Segura.

1960 Presa del Cenajo. Riu Segura. Pla Nacional d'Obres Hidràuliques (1933), la seua construcció es deu a la Riuada de la Bendita, a l'abril de 1946. El dia 21 de gener de 1960 es van tancar les comportes del Cenajo, el qual va començar a embassar les aportacions que li arribaven del Fuensanta i de la seua pròpia conca, i va poder retindre una important avinguda que podria haver ocasionat un gran desastre en les tres Vegues del Segura.
Presa del Camarillas. Riu Mundo. Pla Nacional d'Obres Hidràuliques (1933). Construïda amb motiu de la riuada de la Bendita (1946). Va començar a embassar aigua per primera vegada el dia 23 de desembre de 1960.

 
1962 19 de Setembre. Riu Segura.Riu Segura Vega Midjana


 
1964 26 de Juny. Rambla de la Santa (Totana).

La zona més afectada va ser el nucli urbà, ja que la rambla de la Santa, al seu pas per Totana, era pràcticament un carrer. Es van inundar soterranis i plantes baixes, i les aigües van destrossar tot el que trobaven al seu pas. L'ermita de la Cruz de los Hortelanos va quedar totalment arrasada.


22 de Juliol. Rius Argos i Moratalla.

17 de Desembre. Riu Segura. Rambles de la Vega Baixa del Segura.

1965 8 de Desembre. Rambles de la Vega Baixa del Segura i Riu Segura. Rambla d'Abanilla.

1966 14 de Setembre. Riu Segura i Rambles d'Abanilla i de la zona d'Águilas.

Presa de Santomera. Rambla Salada. Pla Nacional d'Obres Hidràuliques (1933). Construït arran de la inundació que va patir la localitat de Santomera el setembre de 1947. La primera avinguda laminada per esta presa va ser la del 14 de setembre de 1966. En els següents anys es va executar l'obra del transvasament del riu Chicamo a este embassament (canal d'Abanilla), per a derivar avingudes, amb una capacitat de desaigüament de 250 metres cúbics per segon.

10 d'Octubre. Rius Segura i Guadalentín. Rambles d'Abanilla i de la zona d'Águilas.

La zona més afectada va ser l'últim tram del riu Segura, on van quedar negades zones dels termes municipals de San Fulgencio, Rojales i Guardamar.

També es va desbordar la rambla d'Abanilla, i es van inundar zones de l'horta d'Orihuela.

 
1967 16 d'Abril. Rambla d'Abanilla.

1972 19 d'Octubre. Rius Mula, Segura i Guadalentín. Rambles del camp de Cartagena.Riu Segura Vega Baixa


 
1973 20 d'Octubre (avinguda de Puerto Lumbreras). Rambla de Nogalte, Rius Guadalentín, Mula i Segura. Rambles de Cartagena.

La rambla de Nogalte, que travessa la ciutat de Puerto Lumbreras, portava el dia 19 un cabal d'uns 2.000 metres cúbics per segon, dels quals uns 800 eren de materials sòlids. Al seu pas per l’esmentada ciutat va arrasar-ne una part, va produir 85 víctimes conegudes i moltes altres desaparegudes fins i tot amb els seus vehicles, amb gravíssims danys.

Els rius que afluïxen al pantà de Puentes van aportar a este un important cabal, abocant amb una lamina d'1,14 metres per damunt de coronació de presa. Es va estimar un cabal de més de 2.000 metres cúbics per segon en el riu Guadalentín, una vegada laminat per la presa de Puentes, i com a conseqüència d'això va inundar la Vega de Lorca i uns quants barris urbans, va causar 13 morts, grans danys i va fer que més de 400 famílies hagueren de ser evacuades.

El canal de derivació de la presa del Paretón anava ple en direcció al mar, i en el Guadalentín es va estimar un cabal de més de 300 metres cúbics per segon que, en arribar al canal del Reguerón, es van desbordar, la qual cosa va provocar la inundació de l'horta de Múrcia, on van haver de ser evacuades centenars de persones.

En la conca del riu Mula, este es va desbordar, i es van inundar totes les zones riberenques que hi havia al llarg del seu llit, amb greus danys. En la seua confluència amb el riu Segura, va produir el desbordament d'este, i va negar àmplies zones d'Alguazas i Molina. El riu Segura va seguir desbordant-se entre Santa Cruz i Beniel, va causar molts danys i van haver de ser evacuades centenars de famílies. Posteriorment va seguir desbordant-se en la Vega Baixa assolant l'horta d'Orihuela, on van ser evacuades unes 500 persones.

 
1974 19 d'Agost. Riu Segura i Rambles de la Vega Alta del Segura.

Presa de l'Argos. Riu Argos. Complix la doble missió de regadiu i defensa.

 
1975 Assut d'Ojós. Riu Segura. Construït per a la derivació dels canals Marge Esquerre i Dreta del Posttransvasament. En alguna ocasió ha derivat cabals de crescuda..

 
1977 Redacció de l'Avantprojecte del Pla General de Defensa contra les avingudes en la conca del Segura, redactat per l'Enginyer de Camins D. José Bautista Martín, motivat per l'avinguda d'octubre de 1973.

 
1982 19 d'Octubre. Riu Segura i Rambles de la Vega Alta del Segura. Rambla de Minateda.Inundació Vega Baixa


 
1986 26 De Juliol. Riu Segura.

12 d'octubre. Riu Segura i Rambles del camp de Cartagena.

Les zones més castigades van ser les costaneres, ja que les rambles que aboquen al mar van arrasar tot el que van trobar al seu pas: ponts, carreteres, cases i plantacions. Les conduccions del posttransvasament Tajo-Segura van resultar seriosament danyades, especialment en els sectors regables del camp de Cartagena. Les aportacions del riu Mula al Segura van provocar en la seua Vega Mitja el desallotjament de diversos centenars de persones, davant del temor de desbordaments. Estos van ocórrer entre les pedanies del Racó de Beniscornia i l'Albatalía. Després, per ruptura de les seues motes, va seguir desbordant-se en les zones del Raal i Alquerias.

 
1987 3 de Novembre. Rius Pliego, Mula i Segura. Rambles costaneres.

Un fort temporal de pluges va afectar la totalitat de la conca, amb desbordaments en els rius Pliego i Mula; van haver de ser evacuades les localitats de Baños de Mula, que va quedar destrossada, i part d'Albudeite, el pont de les quals, que dividix la ciutat, va ser arrasat per l'ímpetu de les aigües, igual que la guarderia infantil.

Les aportacions del riu Mula al Segura van fer que este es desbordara en la Ribera Molina i Torre Alta, i posteriorment en el Racó de Beniscornia i Alquerias. Com el temporal de pluges va créixer, el riu Segura va continuar rebent aportacions pels seus dos marges, i xicotetes rambles es van convertir en verdaders rius, assolant quant trobaven al seu pas. Açò va fer que el riu Segura produïra inundacions generals en les seues Vegues Mitja i Baixa. Les localitats pròximes al llit van ser les més afectades, on centenars de persones van haver de ser evacuades. La tragèdia es va estendre a la zona costanera i totes les rambles que aboquen al mar van arrasar tot el que van trobar al seu pas. En la comarca del Mar Menor van caure uns 490 litres per metre quadrat.

13 de Novembre, Reial Decret Llei 41/1987, que determina l'execució amb caràcter d'urgència de 23 actuacions del Pla de Defenses d'avingudes de la conca del Segura. Es va preveure la construcció de 12 preses, el recreixement de la de La Cierva, el canal sobreeixidor Argos-Quípar, l'ampliació del canal del Paretón de Totana, l'execució de les canalitzacions del Reguerón, rambla de Minateda i riu Segura des de la Contraparada fins a Guardamar, dividit en cinc trams.

 
1989 4 de Setembre. Rius Segura i Guadalentín. Rambla de las Moreras i Rambles costaneres.

Les excepcionals precipitacions que es van registrar per tota la conca durant diversos dies van fer que el riu Segura, en rebre extraordinàries aportacions dels seus afluents, desbordara en els seus tres Vegues: Alta, Mitja i Baixa, amb inundacions generals i copiosos danys. La rambla de las Moreras, a causa de les fortes pluges caigudes en la seua conca, va arrasar una gran part de la zona agrícola i turística de Mazarrón, entre elles un càmping en les voltants de Bolnuevo amb dos morts i grans danys. En la zona costanera, les rambles que aboquen al mar van causar nombrosos danys en agricultura, infraestructures i nuclis urbans.

Octubre. Rambles d'Águilas i de la zona costanera.

 


Riu Segura Zona Orihuela


 

Font: “Crescudes que van motivar la construcció de preses en la conca del Segura (1879 - 1989)”. Mariano PeIegrín Garrido. IV JORNADES ESPANYOLES DE PRESES MÚRCIA, maig 1993.

abans següent tornar