Logo de la Confederación Hidrográfica del Segura, anar a la pàgina principal

 Estàs en :: Inicio > Informació > Infraestructures > Embassaments > AlfonsoXIII > Situación

EMBASSAMENTS

Embassament d'Alfonso XIII

Situació

L'embassament associat a la presa d'Alfonso XIII i el seu entorn es troben dins de la conca del Segura, en la Regió de Múrcia, al nord de la Comunitat Autònoma. Concretament estan localitzats en les fulles 890 (CALASPARRA), del IGN a escala 1:50.000. El territori correspon a la província de Múrcia, terme municipal de Calasparra.

La presa està emplaçada en el ric Quípar, en el terme municipal de Calasparra (Província de Múrcia), a escassos quilòmetres del límit entre aquest terme i el de Cieza, en l'estret denominat “els almadenes del Quípar”, i a un quilòmetre escàs de la desembocadura del propi ric Quípar en el Segura.

La intersecció de l'eix de la presa amb la llera del riu es produeix en el punt de coordenades geogràfiques següents, referides al meridià de Greenwich en les coordenades següents:

Longitude 1º 35' 54" Oest
Latitude 38º 13' 28" Nord

Les coordenades U.T.M. del punt anterior són:

Sistema de Referència ETRS89. Fus= 30
X=622.684
Y=4.231.715


Accessos a la presa i embassament

L'accés a les instal·lacions de la presa s'efectua, des de Múrcia, a través de l'autovia A-30. Després d'eixir d'aquesta via en l'enllaç de Cieza i travessar aquesta població, es pren la Carretera Comarcal 330, que condueix a Mula. A uns 3 quilòmetres parteix cap a la dreta una carretera propietat de la Confederació Hidrogràfica del Segura que, a uns 17 quilòmetres, passa per la coronación de la presa. En l'accés per aquest costat a la presa, una vegada passat el poblat de la presa, existeixen dos túnels abans d'arribar al cos de presa, existint la senyalització adequada del gàlib dels túnels.

Per a arribar a la presa d'Alfonso XIII des de Calasparra, es pren la carretera MU-552. A 6 quilòmetres de Calasparra parteix cap a l'esquerra una carretera pertanyent a la Confederació Hidrogràfica del Segura que passa per la coronación de la presa. En l'accés per aquest costat a la presa, també existeix un túnel abans d'arribar al cos de presa, existint la senyalització adequada del gàlib.

Cal destacar d'altra banda el risc de despreniments en diverses zones de la carretera d'accés, havent-se executat mesures preventives i senyalitzat convenientment està incidència.

L'emplaçament de l'embassament pot veure's en el següent mapa:


Següent Tornar