European-Riverprize

El riu Segura rep el premi a la millor restauració ambiental d'Europa

La Confederació Hidrogràfica del Segura rep a Viena l'European Riverprize que entrega la International RiverFoundation. El panell de jutges ha valorat especialment que el projecte de recuperació del Segura es va basar en la “gestió integrada de totes les fonts i demandes d'aigua”.

La recuperació del riu Segura s'ha alçat a Viena amb l'European Riverprize 2015, el principal guardó internacional del sector, que atorga la fundació australiana International RiverFoundation. El panell de jutges internacional ha valorat especialment que el projecte de restauració es va basar en la “gestió integrada de tots els recursos i demandes d'aigua de la conca del Segura”. Els altres dos projectes finalistes eren el riu Aragó a Navarra i el riu Trent a Anglaterra. La Confederació Hidrogràfica del Segura (CHS), organisme dependent del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, ha recollit el premi si bé es tracta d'un treball multidisciplinari i realitzat per diverses administracions, des del Ministeri i la CHS fins al Govern regional de Múrcia i diversos ajuntaments. La cerimònia va tindre lloc en la seu de l'Ajuntament de Viena.

 

El president de la CHS, Miguel Ángel Ródenas, intervé durant la gala dels European Riverprize en l'edifici de l'ajuntament de Viena

El projecte de recuperació del Segura és un programa integral de regeneració d'aigües, que va permetre retornar al riu la qualitat de les seues aigües i reutilitzar recursos per a usos agrícoles. En essència va aconseguir convertir, amb un treball de 15 anys -des de finals del segle passat fins a l'actualitat-, una claveguera a cel obert en el riu menys contaminat d'Espanya. Com a conseqüència d'aquesta millora en la qualitat de les aigües, els ecosistemes lligats al riu també s'han vist beneficiats, amb el que espècies que havien patit fortament la contaminació com la llúdria o l'anguila han tornat a habitar el llit. Així mateix, els aiguamolls de Campotéjar i Les Moreres, dependents de plantes depuradores, han sigut inclosos en el Conveni Ramsar per la seua importància per a la migració dels ocells, algunes de les quals, com l'àneccapblanc o el xarxet marbrenc, es troben en perill d'extinció.

El panell de jutges europeus de l'European Riverprize ha tingut també en compte que el projecte de recuperació del Segura s'ha dut a terme en unes condicions d'extrema escassetat d'aigua, ja que la conca del Segura és la més seca de les demarcacions hidrogràfiques a l'Europa continental. A més, ha valorat el compliment de la Directiva Europea de l'Aigua i els beneficis que ha suposat tant per a la població local com per al medi ambient.

Ara el projecte de recuperació del riu Segura accedeix a la final internacional dels premis de la International RiverFoundation, per a optar al Thiess International Prize (al qual es presenten projectes de tot el món). A més, tant premiats com els finalistes passen a formar part d'un club internacional de col·laboradors que assessora països pobres o en vies de desenvolupament a aplicar les millores reeixides en els seus propis rius. Així, l'experiència de restauració ambiental del riu Segura podrà beneficiar també a altres zones del món amb similars problemes de contaminació i falta d'aigua.

El comissari d'Aigües de la CHS, José Carlos González, el president de la CHS, Miguel Ángel Ródenas, Hans Sailer (President de la IAWD) , i Martin Albrecht (Chairman de la International River Foundation)

El premi European Riverprize està organitzat la International RiverFoundation i per la International Association of Water Supply Companies of the Danube River Catchmen Area, en el marc de l'European River Symposium que patrocina IRF, International Association of Water Supply Companies of the Danube River Catchmen Area, World Wildlife Fund (WWF), Global Water Partenariat, International Network of Basin Organizations, International Commission for the Protection of the Danube River, Ramsar (Conventions of Wetlands of International Importance), Viadonau, Coca-Cola Europe, Ramsar, Wetlands International, European Centre for River Restoration i la ciutat de Viena.

normas WAI-AA 2.0
normas HTML5 de W3C
normas CSS3 de W3C
licencia 'Creative Commons' 3.0