Introducció-als-índexs

Introducció als índexs

L'anterior Pla de Sequeres, únicament contemplava tres índexs que reflectien l'escassetat en la conca: l'índex d'estat del sistema conca; l'índex d'estat del sistema transvase; i l'índex d'estat global. En els tres casos, els índexs es calculaven mitjançant la normalització entre 0 i 1 d'un indicador que, en diferents proporcions, ponderava les existències a dia 1 de cada mes en cada sistema i les aportacions interanuals acumulades. L'indicador per a l'índex global es calculava mitjançant una suma ponderada de tots dos indicadors, i l'índex global es calculava emprant la mateixa fórmula que els índexs dels dos subsistemes.

Entre les principals novetats del nou PES, tocant a la caracterització de les situacions de sequera estan:

  • Es divideix la conca en quatre unitats territorials de sequera (UTS) i quatre unitats territorials d'escassetat (UTE), que coincideixen plenament. Les quatre unitats territorials són:
    • Sistema principal
    • Capçalera
    • Ríos Margen esquerra
    • Ríos Margen dreta

  • Per a cada unitat territorial es calcularà un índex de sequera que serà una normalització de l'índex de sequera recomanat per l'Organització Meteorològica Mundial (OMM): l'SPI (Standardized Precipitation Index). El pas temporal triat per al SPI que s'emprarà en les 4 unitats territorials és el de 9 mesos, per ser el que millor reflecteix el comportament dels cabals (a l'efecte de compliment de cabals ecològics).
  • Els índexs de cada UTS es combinen de manera ponderada (en funció de la longitud de masses d'aigua per a les quals s'ha establit un cabal ecològic) per a establir un índex de sequera Global de la conca del Segura.
  • L'índex de sequera s'empra per a diagnosticar la situació de sequera prolongada, que es dona quan l'índex d'una UTS o el global baixen de 0’30. En aquesta situació, per a les masses d'aqueixa UTS (o de tota la conca, en el seu cas) que tinguen establit un cabal ecològic, es relaxarà el règim de compliment d'aquest. També s'activaran les previsions de tolerància a la deterioració temporal de l'estat de les masses d'aigua per circumstàncies naturals. Com a particularitat, en el cas de la UTS sistema principal, s'emprarà l'índex de sequera de la UTS capçalera per a determinar la sequera prolongada en les masses de l'eix principal del riu Segura; i s'emprarà el seu propi índex de sequera per a determinar la sequera prolongada en la resta de masses.
  • Quant als índexs d'escassetat, hi ha importants novetats. Per a les UTE de capçalera i rius marge esquerre i marge dret, els índexs d'escassetat seran també els SPI a nou mesos. En canvi, per a la UTE sistema Principal, l'índex d'escassetat serà semblança als índexs d'estat que es venien calculant:
    • En comptes de mitjanes mòbils, s'empraran llindars fixos del valor del indicador per a determinar els passos d'una fase d'escassetat (Normalitat>Prealerta>Alerta>Emergència) a una altra.
    • Els llindars de canvi de fase d'escassetat del índex canvien. Entre Prealerta i Alerta abans era el valor de 0’35 i ara passa a ser 0’30, mentre que entre Alerta i Emergència era 0’20 i passa a ser 0’15. No obstant això, perquè aquests índexs reflectisquen situacions idèntiques a les caracteritzades en el passat, els llindars de l'indicador que abans implicaven un valor de 0’35 ara s'interpreten com 0’30, i el mateix passa amb l'altre llindar.
    • L'anterior índex d'escassetat global ponderava els indicadors dels subsistemes conca i transvasament, i després emprava la fórmula per a calcular l'índex; en el nou PES, per a calcular l'índex d'escassetat global no s'empraren els indicadors dels subsistemes, sinó els seus índexs, i la ponderació serà 50%-50%.
    • Per a declarar una sequera extraordinària s'han de donar simultàniament situacions d'ALERTA per escassetat conjuntural i de SEQUERA PROLONGADA per sequera. També es pot declarar amb una situació d'EMERGÈNCIA per escassetat conjuntural, encara que no es detecte sequera prolongada. La sequera prolongada exigida en les situacions d'ALERTA, pot donar-se bé en l'àmbit del Segura, bé en la capçalera del Tajo. Per a avaluar si es dona aquesta en la capçalera del Tajo s'utilitzaran els indicadors d'estat per a la capçalera del Tajo continguts en el nou PES del Tajo, que identifica un indicador essencialment basat en les aportacions dels últims tres mesos als embassaments d'Entrepeñas i Buendía, normalitzades entre 0-1 i amb una ponderació ens embasses de 0’55/0’45.
normas WAI-AA 2.0
normas HTML5 de W3C
normas CSS3 de W3C
licencia 'Creative Commons' 3.0