Pla-de-gestió-del-risc-d'inundació-(PGRI)

PLA DE GESTIÓ DEL RISC D'INUNDACIÓ DE LA DEMARCACIÓ HIDROGRÀFICA DEL SEGURA

SEGON CICLE DE PLANIFICACIÓ 2022-2027

D'acord amb el Reial Decret 903/2010, de 9 de juliol, d'avaluació i gestió de riscos d'inundació, els Planes de Gestió del Risc d'Inundació es revisaran i s'actualitzaran cada sis anys. Aquesta revisió es basarà en l'anterior Pla de Gestió del Risc d'Inundació aprovat en 2016 i que s'actualitza incloent els components indicats en la partix B de l'annex del RD 903/2010, com l'avaluació dels avanços realitzats, les mesures previstes, però no implementades o les mesures addicionals adoptades.

La revisió i actualització del Pla de Gestió del Risc d'Inundació de la Demarcació Hidrogràfica del Segura suposa l'última fase del segon cicle establida per la Directiva 2007/60/CE del Parlament Europeu i del Consell, relativa a l'avaluació i gestió dels riscos d'inundació.

D'acord amb els articles 13.3 i 14.3 del Reial decret 903/2010, de 9 de juliol, d'avaluació i gestió de riscos d'inundació, la “revisió i actualització del Pla de Gestió del Risc d'Inundació de la Demarcació Hidrogràfica del Segura. 2º cicle”, corresponent al període 2022-2027 i el seu “Estudi Ambiental Estratègic conjunt” es va sotmetre a informació pública durant un període de tres mesos, a explicar des de l'endemà a la publicació de el anunci corresponent en el BOE.

Després de la finalització del període de consultes i avaluades les propostes i suggeriments, el Comité d'Autoritats Competents de la Demarcació Hidrogràfica del Segura, en la seua reunió de 8 d'abril de 2022 va informar favorablement la proposta de “revisió i actualització del Pla de Gestió del Risc d'Inundació de la Demarcació Hidrogràfica del Segura. 2º cicle”.

Amb data 10 de novembre de 2022 (BOE de 21 de Novembre de 2022) es formula la Declaració Ambiental Estratègica del Pla Hidrològic (3er cicle) i del Pla de Gestió del Risc d'Inundació (2n cicle) de la Demarcació Hidrogràfica del Segura, procedint a la incorporació del contingut d'aquesta declaració al PGRI segons l'indicat en l'article 26 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental.

Amb data 18 de gener de 2023, es publica el Reial decret 26/2023, de 17 de gener, pel qual s'aprova la revisió i actualització dels plans de gestió del risc d'inundació de les demarcacions hidrogràfiques del Cantábrico Occidental, Guadalquivir, Segura, Júcar i de la part espanyola de les demarcacions hidrogràfiques del Miño-Sil, Duero, Tajo, Guadiana, Ebro, Ceuta i Melilla.

En el següent enllaç es pot consultar el Pla de Gestió del Risc d'Inundació (2n cicle) de la Demarcació Hidrogràfica del Segura perquè en prengueu coneixement públic:

Informe del Comité d'Autoritats Competents

Estudi Ambiental Estratègic del Pla Hidrològic i del Pla de Gestió del Risc d'Inundació de la Demarcació del Segura.

 

 

Els PGRI aprovats inclouen entre les mesures de prevenció en matèria d'ordenació del territori i urbanisme, l'elaboració de guies tècniques per a reduir la vulnerabilitat dels elements exposats en les zones inundables. Estes guies poden consultar-se i descarregar-se en la pàgina web del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic:

En els PGRI s'inclou la necessitat d'avaluar l'assoliment dels seus objectius amb periodicitat anual a través del seguiment de les mesures incloses en els programes de mesures. Per a això, l'eina són els informes de seguiment que mostren de manera senzilla, mitjançant els indicadors definits en el propi Pla, els principals resultats obtinguts gràcies a la implantació dels PGRI. Aquests informes poden consultar-se i descarregar-se en la pàgina web del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic:

PRIMER CICLE DE PLANIFICACIÓ 2016-2021

D'acord amb els articles 13.3 i 14.3 del Reial decret 903/2010, de 9 de juliol, d'avaluació i gestió de riscos d'inundació, el “Projecte de Pla de Gestió del Risc d'Inundació de la Demarcació Hidrogràfica del Segura” corresponent al període 2016-2021 es va sotmetre a informació pública durant un període de tres mesos, havent-se realitzat també l'avaluació ambiental estratègica conforme al que s'estableix en la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental. Així mateix, ha sigut informat per la Comissió Nacional de Protecció Civil, pel Comité d'Autoritats Competents de la Demarcació Hidrogràfica del Segura i pel Consell Nacional de l'Aigua, i aprovat pel Govern de la Nació mitjançant Reial decret 18/2016, de 15 de gener publicat el 22 de gener de 2016.

Rambla de Pedreres. 30/09/2009. (Cartagena, Múrcia)

El Pla de Gestió del Risc d'Inundació és l'eina clau de la Directiva europea 2007/60/CE relativa a la "Avaluació i gestió dels riscos d'inundació", que fixa per a cada Àrea de risc potencial significatiu d'inundació (ARPSI) els seus objectius de gestió del risc d'inundació i d'acord amb cada Administració competent, les actuacions a realitzar.

El Pla de Gestió té com a objectiu aconseguir una actuació coordinada de totes les Administracions Públiques i la societat per a reduir les conseqüències negatives de les inundacions, basant-se en els programes de mesures que cadascuna de les Administracions ha d'aplicar en l'àmbit de les seues competències per a aconseguir l'objectiu previst.

La Confederació Hidrogràfica del Segura, les Administracions competents en matèria de costes i les autoritats de Protecció Civil, estableixen els objectius de la gestió del risc d'inundació per a cada ARPSI, centrant la seua atenció en la reducció de les conseqüències adverses potencials de la inundació per a la salut humana, el medi ambient, el patrimoni cultural, l'activitat econòmica, i infraestructures.

Per a coneixement públic, s'exposa en aquesta pàgina WEB el document definitiu, així com la corresponent documentació ambiental:

Pla de Gestió del Risc d'Inundació

Estudi Ambiental Estratègic del Pla Hidrològic i del Pla de Gestió del Risc d'Inundació de la Demarcació del Segura

normas WAI-AA 2.0
normas HTML5 de W3C
normas CSS3 de W3C
licencia 'Creative Commons' 3.0