Control-de-brolladors-i-aiguamolls

Control de brolladors i aiguamolls

En aquesta pàgina s'ofereix la informació derivada de l'estudi titulat "Treballs de mesura de cabals en brolladors i nivells en aiguamolls de Demarcació Hidrogràfica del Segura".

L'objectiu de compatibilitzar la utilització de l'aigua i el medi ambient ha portat a la Confederació Hidrogràfica del Segura a desenvolupar una àmplia xarxa de controls sobre brolladors, llacunes i aiguamolls en els quals la contribució de les aigües subterrànies és rellevant. El coneixement obtingut constituirà una part de la informació bàsica per al desenvolupament d'orientacions d'actuació amb la finalitat de preservar els ecosistemes relacionats amb les aigües subterrànies, impedint la seua deterioració i millorant en la mesura del possible la qualitat ambiental d'aquests espais.

Aquest conjunt d'estacions es va posar en marxa l'any 2006 i en l'actualitat aquesta integrada per més de 130 punts en els quals es controla el cabal de brolladors, la piezometría de zones humides i els nivells piezomètrics de pous i sondejos pròxims a aquests.

Xarxa de control de brolladors i aiguamolls de la demarcació hidrogràfica del Segura

La Demarcació Hidrogràfica experimenta una sèrie de pressions de tipus quantitatiu i sobre la qualitat de l'aigua derivades del creixement demogràfic i de l'activitat econòmica, en la qual té un important paper l'agricultura de regadiu. Les limitacions imposades per la disponibilitat de recursos superficials i les aportacions del transvasament Tajo-Segura, han sigut suplides en molts casos per un aprofitament intensiu de les aigües subterrànies, que ha regulat en àmplies zones les descàrregues naturals dels aqüífers.

Quan la pressió humana sobre els recursos naturals era encara xicoteta, existia una àmplia diversitat d'ambients aquàtics relacionats amb brolladors i zones encharcadizas que estructuraven el territori, en un fràgil equilibri entre desenvolupament i paisatges de l'aigua. Però l'esgotament de molts brolladors o la reducció dels seus cabals van impactar, en diversos casos d'una manera severa, sobre alguns dels ambients humits més característics, sobre els fluxos hídrics en rius i en les rambles, contribuint a una intensificació de l'aridesa del mitjà i contribuint a intensificar l'impacte de les sequeres.

En l'actualitat, el manteniment de la diversitat biològica relacionada amb els ambients aquàtics s'ha incorporat plenament en els processos de planificació hidrològica a Espanya i en tota Europa, impulsat per la Directiva Marco de l'Aigua. Els seus principis han enriquit la legislació d'aigües amb una gran quantitat de salvaguardes mediambientals destinades a aconseguir un aprofitament sostenible dels recursos hídrics.

Les dades procedents d'aquest estudi "Treballs de mesura de cabals en brolladors i nivells hidromètrics i piezomètrics en aiguamolls de la conca del Segura" estan pendents de validació, no són oficials i, per consegüent, no han de considerar-se dades vinculades amb les xarxes oficials de foronomía i piezometría.

Certificación ENS media
Certificación ISO 27001