Descripció-general-de-la-xarxa-automàtica-d'alerta

SAICA

El Sistema Automàtic d'Informació de Qualitat de les Aigües (SAICA) en un sistema d'àmbit nacional, que té com a objectiu el control continuat i en temps real de la qualitat de les aigües continentals superficials. El SAICA suposa un gran avanç per a controlar la qualitat de les aigües de forma permanent, les estacions estan situades estratègicament en punts considerats com a crítics per estar situats en zones susceptibles de rebre abocaments o per ser zones protegides, algunes de les quals tenen captacions destinades a la producció d'aigua potable.

El SAICA, en la Confederació Hidrogràfica del Segura, està format per 11 Estacions d'Alerta Automàtiques (EAA). La implantació d'este sistema es va realitzar en dos fases. La primera fase, l'any 1998, amb la posada en marxa de 8 estacions de les quals totes estan operatives excepte l'EAA del Paretón que es troba fora de servei per una falta d'aportació de recursos al canal homònim (contravingudes). I la segona fase, a la fi de l'any 2020 i principi de 2021, amb la posada en marxa de 3 estacions en la Vega Baixa, encara que l'EAA de Benejússer es troba fora de servei per falta de subministrament elèctric.

La resta de les estacions implantades en la primera fase, han estat en funcionament fins hui, excepte en 2 amplis períodes, per motius logístics o pressupostaris: el primer dels dos períodes va ser entre octubre de 2010 i maig de 2011 i l'últim des del dia 31 de gener de 2016 fins a l'1 de setembre de 2017.

En les EAA s'analitza contínuament una sèrie de paràmetres bàsics representatius de la qualitat de les aigües (temperatura, pH, conductivitat, oxigen dissolt, turbidez, amoni, matèria orgànica, nitrats i fosfats). Estos paràmetres són molt sensibles a les alteracions que pot experimentar la qualitat de l'aigua, tant per causes naturals com per altres fonts de contaminació.

Les dades obtingudes dels equips d'anàlisis s'envien via satèl·lit o 3G en temps real cada 5 minuts al Centre de Control de la Conca, on es gestionen amb l'ús d'aplicacions especials per personal qualificat. Açò permet una vigilància en temps real de les principals zones d'abocament de la conca, podent-se així detectar els abocaments amb rapidesa i facilitant d'esta manera la localització de les seues possibles causes.

La xarxa SAICA proporciona una valuosa ajuda i informació sobre la situació de la qualitat de les aigües continentals superficials la finalitat de les quals pot resumir-se en:

  • Proporciona informació qualitativa de la contaminació detectada i la seua evolució en el temps, analitzant les corbes de tendència.
  • Complementa les xarxes de control periòdic de la qualitat de les aigües existents.
  • Té efectes dissuasoris enfront d'abocaments intencionats.
  • Monitora en temps real permetent actuacions immediates d'alerta a les captacions existents (estacions de tractament d'aigües potables, regadius, etc).
  • Facilita el control i seguiment a curt termini de l'abocament.

Interior de l'estació d'alerta automàtica de Cenajo.

En l'estació d'alerta automàtica de Sant Antón existix un equip tomamuestras automàtic que arreplega mostres de l'aigua de forma contínua cada hora, en un cicle diari de 24 mostres.D'esta forma, davant qualsevol esdeveniment de contaminació, es disposa de mostres de contrast per a validar les dades en el laboratori i en cas de ser necessari analitzar altres paràmetres complementaris.

El conjunt de les estacions de control, situades en els rius, el sistema de comunicacions redundants via satèl·lit/3G i de recepció i gestió de les dades en el Centre de Control situat en la pròpia Confederació Hidrogràfica, constituïxen un sofisticat sistema de gestió de la qualitat de les aigües, que tant en la seua concepció com en la tecnologia aplicada és pioner a Europa en el seu gènere, i que s'ha vingut implantant en el conjunt de les conques hidrogràfiques del territori nacional en el marc del Projecte SAICA .

Estes dades s'envien via satèl·lit o 3G en temps real cada 5 minuts al Centre de Control de la Conca, on es gestionen amb l'ús d'aplicacions especials per personal qualificat.

El següent esquema resumix el funcionament del sistema descrit:

Esquema de funcionament d'una Estació d'Alerta Automàtica SAICA

Certificación ENS media
Certificación ISO 27001