Estratègia-nacional-de-restauració

Projectes en la Demarcació Hidrogràfica del Segura

Estratègia Nacional de Restauració de Ríos

EEl Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient està impulsant una sèrie d'actuacions emmarcades en el que es coneix com l'Estratègia Nacional de Restauració de Ríos, amb les quals es pretén conservar i recuperar el bon estat ecològic dels nostres rius i lleres en general, potenciant el seu patrimoni cultural i posant en valor els seus atributs i beneficis.

Aquesta Estratègia es desenvolupa d'acord amb les exigències establides per la Directiva Marc de l'Aigua, aprovada al desembre de 2000 i d'obligat compliment per a l'Estat Espanyol, l'objectiu final del qual és assolir que els rius i rierols recuperen el seu “bon estat ecològic”.

Objectius de l'Estratègia Nacional de Restauració de Ríos

Mitjançant els treballs a realitzar en el marc de l'Estratègia es pretén arribar a els següents objectius generals:

  • Recuperar els processos dinàmics i de funcionament del curs fluvial més pròxims a l'estat natural o de referència.
  • Assolir que el riu augmente la seua capacitat d'adaptació enfront de les pertorbacions naturals.
  • Fomentar la creació d'un ecosistema fluvial sostenible i compatible amb els usos del territori i l'aprofitament dels recursos fluvials.
  • Complir amb els requisits de la Directiva Marc de l'Aigua.

Per a la consecució d'aquests objectius, l'Estratègia Nacional de Restauració de Ríos presenta una sèrie de línies d'actuació: Formació i Educació, Voluntariat, Protecció i Conservació, Coordinació Administrativa i Participació Social, Restauració i Rehabilitació. Així, dins de la línia d'actuació de “Restauració i Rehabilitació” s'enquadren al seu torn les intervencions en la conca, la rehabilitació en trams urbans i la restauració en trams no urbans.

Desenvolupament de l'Estratègia Nacional de Restauració de Rius en la Demarcació del Segura

La Comissaria d'Aigües de la Confederació Hidrogràfica del Segura és l'encarregada de desenvolupar l'Estratègia Nacional en la Demarcació del Segura, per a això té prevista l'elaboració de projectes de restauració i millora del mitjà fluvial.

Els projectes de restauració s'articulen en les següents fases de treball:

Valoración del estado ambiental Flecha Exposición de la Imagen de Referencia Flecha Participación Pública Flecha Determinación de la Imagen Objetivo Flecha Redacción del Proyecto de Restauración

  1. Valoració de l'estat ambiental del río.

    S'analitza de l'estat ambiental del tram de riu objecte de restauració i, en concret, els següents aspectes:

    • Condicions del riu i tram fluvial:
      1. Hidrologia i qualitat de les aigües.
      2. Geomorfología.
      3. Riberes i planes d'inundació.
      4. Comunitats biològiques en el mitjà aquàtic.
    • Condicions de la conca vessant, amb l'anàlisi dels aspectes ambientals de la conca.
    • Altres dades d'interès ambiental que amplien i completen la informació disponible sobre el tram fluvial on es pretén portar a terme el projecte de restauració.

     
  2. Procés de Participació Pública.

    Una vegada conegudes les pressions i impactes als quals està sotmès el tram de riu i realitzat un diagnòstic ambiental, s'establirà la imatge de referència, és a dir, com es trobaria el riu en condicions naturals.

    D'aquesta manera podrà celebrar-se una trobada participativa amb els agents implicats i parts interessades, per a la presentació dels resultats de la valoració de l'estat ambiental, dels principals factors de degradació i de la imatge de referència.

    Amb tot això, i com resultat del debat sobre els objectius del projecte durant aqueixa trobada, es fixarà la imatge objectiu amb les actuacions necessàries perquè el riu arribe a el millor estat possible.


     
  3. Redacció del projecte tècnic de restauració de rius.

    Els objectius establits en la fase anterior s'intentaran arribar a amb projectes de restauració.

    Actualment, els projectes que la Comissaria d'Aigües està desenvolupant són els següents:

Certificación ENS media
Certificación ISO 27001