Les aigües del riu Segura i la seua ribera són un complex ecosistema on les espècies exòtiques s'han implantat i en molts casos suposen un perill per a les autòctones. Com combatre aquest procés és un desafiament que experts en la matèria van discutir els passats 27 i 28 de gener a Múrcia en les jornades ‘Espècies exòtiques invasores en l'àmbit ripario’. L'activitat forma part el projecte Life+ Ripoisilvanatura que lidera la Confederació Hidrogràfica del Segura (amb els socis ANSE, Universitat de Múrcia, Comunitat Autònoma de la Regió de Múrcia i els ajuntaments de Cieza i Calasparra) i cofinança la Unió Europea, precisament amb l'objectiu de recuperar el bosc de ribera i el seu hàbitat associat en la conca del Segura.
La trobada va comptar amb representants d'universitats, organismes de conca i centres d'investigació, que van exposar la seua experiència en la lluita contra la canya (Arundo donax), principal enemic del bosc de ribera en el llit del Segura, així com un obstacle per a la circulació d'aigua en cas de crescudes, entre altres problemes. No obstant això, durant les jornades es van estudiar també espècies invasores com el conegut morrut roig (Rhyncophorus ferrugineus), la cloïssa asiàtica (Corbicula fluminea), rèptils invasors i diverses amenaces per a l'ecosistema autòcton. A més, l'estudi d'aquesta problemàtica no es va limitar a les espècies que ja han arribat a la conca del Segura, sinó que va contemplar les que l'estan fent en el present i les que el poden fer en el futur.
A continuació podrà accedir a les presentacions oferides pels ponents i al document de conclusions de les jornades.
PRIMERA JORNADA (27 gener)
SEGONA JORNADA (28 gener)
CONCLUSIONS
Entrevista sobre el projecte RIPISILVANATURA realitzada a Jaime Fraile en RNE per Jesús Cano el passat 4 de febrer (2015)